Nieuws  
 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid handhaaft de bevindingen over de oorzaken van de Schipholbrand. De raad blijft erbij dat de brand alleen in cel 11 is ontstaan, waar een Libiër vastzat. Dat heeft de voorzitter van de raad, Pieter van Vollenhoven, vanavond gezegd tijdens de Pietje Bell-lezing in de Kunsthal in Rotterdam.

De onderzoeksraad reageert hiermee op de conclusie die veiligheidsonderzoeker Bas van den Heuvel van onderzoeksbureau MSNP onlangs trok. Deze onderzoeker denkt dat de Schipholbrand niet alleen in cel 11 onstond, maar ook in de schilruimte, wat haaks staat op de eerdere conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Van den Heuvel bekeek de veiligheidsbeelden van het cellencomplex met een computerprogramma dat rook scherper waarneemt door het met kleuren aan te geven.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid bestudeerde samen met Van den Heuvel de beelden, maar blijft bij de conclusie dat de brand in cel 11 ontstond. Als er desondanks wel brand is geweest in de schilruimte dan is het volgens Van Vollenhoven ,,hoogst merkwaardig" dat die een brand van dergelijke omvang veroorzaakt zou hebben. ,,De interpretatie van Van den Heuvel stemt ook niet overeen met de verslagen van de Libiër in cel 11 en de beide bewaarders die hem hebben bevrijd ", zei Van Vollenhoven. Door de Schipholbrand kwamen in oktober 2005 elf mensen om het leven. De slachtoffers zaten in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting.

Plaats op:
Datum: 5 december 2008
Bron: NRC Handelsblad
Gerelateerde artikelen  
22-11-2008 Nieuws Beveiliger zag vuur bóven cel 11
14-11-2008 Nieuws Onderzoeksraad wil Veiligheidswet
10-02-2012 Nieuws Onderzoeksraad presenteert rapport Moerdijk
04-12-2008 Nieuws 'Veiligheid op tweede plek bij aanleg RandstadRail'
08-10-2009 Nieuws Opleidingen brandweer moeten beter aansluiten
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,78 seconden.