Nieuws  
 

Vakbondsleden hebben zich gebogen over de vraag hoe de cao-onderhandelingen voor de particuliere beveiligingsbranche vlot te trekken. Besloten is om te gaan voor een compleet nieuwe cao.

Afgelopen oktober werd het cao-overleg afgebroken omdat een akkoord bereiken onmogelijk bleek. Daar kwam nog eens bij dat de werkgevers dreigde een nieuwe cao met de 'onafhaneklijke' bond LBV af te sluiten. Door deze toenadering van de werkgevers naar de LBV dreigde de vakbonden daarmee buitenspel te worden gezet.

Inmiddels zitten alle bonden weer om de tafel. De kaderleden van CNV en FNV willen het liefst nu een compleet nieuwe cao opstellen. Dat zou de beste kans bieden voor de toekomst. De CNV schrijft echter dat het toch niet zo makkelijk blijkt om de oude cao los te laten. Want in de discussies met de leden afgelopen weken werd er vaak teruggegrepen op bestaande cao-regels.

Een aantal belangrijke punten tijdens de discussie:

■Werknemers hebben behoefte aan flexibele arbeidsvoorwaarden waarin meer rekening wordt gehouden met hun persoonlijke levensstijl. Een goed voorbeeld hiervan is meer zeggenschap over het eigen rooster, hetgeen de balans tussen werk en privé ten goede komt. Volledig zeggenschap over het eigen rooster achtten de kaderleden echter weinig realistisch.

■Iedereen was blij met de 3% loonsverhoging van 2010 en vrijwel niemand verwachtte dit jaar dan ook wederom een stevige verhoging. Echter een nullijn tot eind 2011 is voor de aanwezige kaderleden niet acceptabel.

■De nieuwe cao moet juridisch eenduidig zijn en goed worden nageleefd.

De vakbondskaderleden zouden ingestemd hebben met het idee om een eerste opzet voor zo'n nieuwe cao door een derde, onafhankelijke en deskundige partij te laten maken. Deze partij zal hierbij de opdracht krijgen dat het van belang is dat de nieuwe cao eenduidig is en niet voor verschillende uitleg vatbaar. Goede naleving van de cao is immers cruciaal voor het herstel van het vertrouwen tussen werknemers en werkgevers.

Plaats op:
Datum: 31 maart 2011
Categorie: CAO / Arbeidsomstandigheden
Bron: FNV / CNV
Gerelateerde artikelen  
01-11-2010 Nieuws CAO onderhandelingen particuliere beveiliging afgebroken
19-05-2010 Nieuws Gezonde roosters mogelijk breekpunt in cao-onderhandelingen beveiliging
03-05-2007 Nieuws Nog geen CAO Particuliere Beveiliging
19-10-2009 Nieuws CNV reageert op CAO voorstellen beveiliging
09-07-2018 Nieuws Eerste acties beveiligers Schiphol van start
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,76 seconden.