Nieuws  
 

Cybercriminelen gebruiken steeds vaker impersonatietechnieken voor het omzeilen van e-mailbeveiligingssystemen. Dat blijkt uit het Email Security Risk Assessment (ESRA)-rapport van Mimecast, specialist op het gebied van e-mailsecurity en -archivering.

Bij een impersonatieaanval doet een cybercrimineel zich voor als iemand anders, vaak een persoon met een hoge functie binnen de organisatie. Via een authentiek ogende e-mail vraagt de aanvaller aan een nietsvermoedende medewerker om bijvoorbeeld een grote som geld over te maken.

Veel bedrijven hebben hun e-mailbeveiliging ingericht op het voorkomen van malwarebesmettingen. Aanvallers zijn daardoor op zoek gegaan naar nieuwe manieren om slachtoffers te maken. Dit zien we terug in de cijfers. Het aantal malwareaanvallen via e-mail nam het afgelopen kwartaal wereldwijd met 'slechts' 15 procent toe. Het aantal impersonatieaanvallen groeide in diezelfde periode echter met bijna 50 procent. Bovendien bleken e-mailbeveiligingssystemen bijna 7 keer zoveel impersonatieaanvallen te missen als malwareaanvallen.

Deze bevindingen liggen in het verlengde van een recente PhishMe-studie. Daaruit bleek dat ongeveer twee derde van de ondervraagde IT-managers te maken had met een veiligheidsincident dat voortkwam uit een misleidende e-mail.

Het ESRA-testprogramma meet de effectiviteit van bestaande e-mailbeveiligingssystemen die regelmatig worden gebruikt door tienduizenden organisaties wereldwijd. De test inspecteert de inbox van bijna 100.000 gebruikers over een periode van 631 dagen.

De deelnemende organisaties maken gebruik van een verscheidenheid aan gangbare e-mailbeveiligingssystemen. Tot nu toe zijn meer dan 55 miljoen e-mails geïnspecteerd. De gemiste aanvallen bestaan onder andere uit 12.400.000 spammails, 9.055 e-mails met gevaarlijke bestandstypes, 1.844 bekende en 691 onbekende e-mails met malwarebijlagen en 18.971 impersonatieaanvallen.
 

Plaats op:
Datum: 11 december 2017
Bron: Mimecast
Gerelateerde artikelen  
24-04-2018 Nieuws Gevestigde e-mailbeveiliging presteert onder de maat
12-06-2019 Nieuws Veelgebruikte systemen voor e-mailbeveiliging niet effectief
30-08-2018 Nieuws Aantal impersonatieaanvallen met 80 procent gestegen
20-12-2018 Nieuws Steeds meer gevaarlijke bijlagen glippen door beveiliging
08-03-2019 Nieuws Steeds meer gevaarlijke URL's glippen door beveiliging
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,84 seconden.