Nieuws  
 

Steeds meer politiekorpsen in de EU worden uitgerust met bodycams. Onlangs hebben het korps van de Duitse staat Nedersaksen, de politie van de Belgische regio Mechelen en de Tsjechische politie contracten getekend voor de levering van bodycams door het Nederlandse bedrijf Zepcam.

Op het lichaam gedragen video (BWV) en camera’s (BWC) verbeteren de veiligheid van politieagenten, vergroten de transparantie en leveren video-bewijs voor opsporingsdoeleinden.

Onderzoeken in de Verenigde Staten, waar bodycams al jaren worden gebruikt, tonen aan dat ze agressie verminderen en een civiliserend effect hebben als politiemensen en burgers met elkaar in contact komen. Dat vermindert het aantal klachten.

Ook willen steeds meer korpsen de bodycam gebruiken als tegenmaatregel tegen de filmpjes die het publiek zelf steeds vaker maakt met de smartphone. In tegenstelling tot dit soort publieke video’s zijn de beelden die politieagenten met hun camera schieten wel toelaatbaar in rechtszaken.

Zepcam levert al bodycams aan politiekorpsen in 15 landen, waaronder Zwitserland, Duitsland, Hong Kong en Nederland. Het Nederlandse bedrijf is toonaangevend leverancier in Europa, met klanten in 40 landen. Het bedrijf levert en produceert camerasystemen en de bijbehorende IT-back end die de geschoten beelden automatisch opslaat en verwerkt.

De staatspolitie van het Duitse Nedersaksen heeft initieel 500 bodycams besteld in een vierjarig contract. Zepcam won de aanbesteding omdat zijn camera’s en softwareplatform het beste aansloten bij de eisen die de gebruikers in het veld en de IT-organiatie stelden.

De regio Mechelen is de eerste zone in België die op een dusdanige schaal bodycams inzet. Hier werd Zepcam uitgekozen na een testperiode met zeven andere bodycam-aanbieders.

De Tsjechische politie in Midden-Bohemen schafte Zepcam bodycams aan voor wetshandhavingsdoeleinden. Het Nederlandse bedrijf zal ook assisteren met het uitbreiden en integreren van de nieuwe video management software in de bestaande management software, die op 80 plaatsen in Tsjechië wordt gebruikt.

Zepcam zag de afgelopen vijf jaar een enorme groei in het gebruik van bodycams door politie- en opsporingsdiensten. Volgens het bedrijf helpen de camera’s agressie beteugelen en zorgen ze voor meer transparantie van het politiewerk. Bijvoorbeeld omdat situaties de-escaleren als mensen weten dat ze gefilmd en opgenomen worden.

Plaats op:
Datum: 31 december 2018
Bron: Zepcam
Gerelateerde artikelen  
26-10-2016 Nieuws De Mobile Video Box 4G van Zepcam
08-11-2017 Nieuws Bodycams winnen terrein
13-05-2011 Nieuws ADT levert nieuwe generatie bodycam
19-12-2006 Nieuws Mobotix verhoogt omzet in 2006 met bijna 30%
01-08-2007 Nieuws Minister Ter Horst wil inzet slimme camera's
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,78 seconden.