Nieuws  

De politie heeft veel ambities rond de opsporing –het recherchewerk - maar maakt die voor het bijbehorende onderwijs niet waar. Al jaren boeken de Nationale Politie (NP) en de Politieacademie te weinig voortgang bij het verbeteren van het opsporingsonderwijs. De Inspectie Justitie en Veiligheid vraagt hen nu concrete verbetermaatregelen op te stellen en haar te rapporteren over de voortgang hiervan. Dit blijkt uit het Jaarbeeld Politieonderwijs 2018 – Politieonderwijs voor de Opsporing dat de Inspectie vandaag heeft gepubliceerd.

De NP en de Politieacademie zijn samen verantwoordelijk voor de kwaliteit van het politieonderwijs en een scholingsaanbod dat op de praktijk is toegesneden. Doordat zij geen tijdige informatie krijgt van de politie kan de Politieacademie echter niet leveren wat agenten in de praktijk nodig hebben, zijn er soms te weinig plaatsen en kampen sommige opsporingsopleidingen met een tekort aan docenten. Door dit tekort hebben docenten te weinig tijd om zich verder te professionaliseren.

Kwaliteit onderwijs
Dat is slecht voor de kwaliteit van het onderwijs. Van de onderzochte opsporingsopleidingen voldoen er slechts twee van de twaalf aan eisen als het bewaken van de inhoudelijke kwaliteit en de zorgvuldigheid van de examinering. De Inspectie stuitte op een aanzienlijk aantal examens die de academie al tien jaar of langer gebruikt.

De NP erkent het belang van goed geschoold personeel. In de praktijk handelt zij er echter niet altijd naar. Zo haalt zij momenteel aspirant-agenten al van de opleiding ‘allround politiemedewerker ’ af om hen in te zetten in de praktijk, nog voordat zij de module ‘opsporing’ hebben gevolgd.

Politie en Politieacademie moeten het spel van vraag en aanbod op orde brengen. De Inspectie begrijpt dat dit tijd kost. Politie en academie zijn echter al tien jaar bezig zonder zichtbare resultaten te boeken, aldus de Inspectie. Zij verwacht de eerste voortgangsrapportage met  verbetermaatregelen voor 1 oktober van dit jaar.

Plaats op:
Datum: 24 juni 2019
Gerelateerde artikelen  
16-08-2010 Nieuws Politieacademie gaat studenten beter examineren
03-09-2013 Nieuws Opstelten opent academisch jaar Politieacademie
07-12-2009 Nieuws Minister reageert op rapport kwaliteitsonderzoek politieopleiding
24-09-2019 Nieuws Justitie en Veiligheid richt zich op effect van toezicht
03-05-2010 Nieuws Rampenbestrijding nog niet helemaal op orde
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,18 seconden.