Nieuws  
 

Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken gaat de zogenaamde “beleidsregel netwerkaansluitpunt” niet uitvoeren. Dat verklaarde staatsscecretaris Mona Keijzer na vragen van de Tweede Kamer. In de beleidsregel wordt het netwerkaansluitpunt (NAP) nader gedefinieerd. Het NAP bepaalt waar het netwerk van de aanbieder eindigt en het eigen netwerk van particuliere en commerciële klanten begint. De huidige beslissing verhindert dat internetgebruikers in Nederland zelf kunnen bepalen welke terminal (router, modem) zij gebruiken voor hun internettoegang.

Deze ommekeer is onbegrijpelijk voor de Vereniging van Fabrikanten van Telecommunicatie-Eindapparatuur (VTKE: Verbund der Telekommunikations-Endgerätehersteller). De Nederlandse overheid zet zich al geruime tijd in voor het bevorderen van de vrije keuze van eindapparatuur en heeft hierover tussen december 2017 en februari 2018 een openbare raadpleging gehouden. Het belangrijkste argument van de internetproviders was dat een vrije keuze van eindapparatuur een negatief effect zou hebben op de functionaliteit en veiligheid van hun netwerken. Dit argument werd weerlegd in een advies van onderzoeks- en adviesbureau Stratix in opdracht van de regering in het najaar van 2018.

Naar de mening van de VTKE zijn er dus geen redenen, noch inhoudelijk, noch qua tijd, om de implementatie van de beleidsregel netwerkaansluitpunt te verhinderen. De VTKE ziet het ‘stopcontact aan de muur’ als het netwerkaansluitpunt en basis voor de keuzevrijheid van de eindgebruiker. Deze definitie is in sommige landen al standaard en leidt tot productinnovatie en eerlijke concurrentie. Bovendien is de vrije keuze van eindapparatuur expliciet opgenomen in de EU-wetgeving.

Plaats op:
Datum: 11 maart 2019
Bron: VTKE
Gerelateerde artikelen  
04-08-2010 Nieuws Aanbesteding: Beveiligings- en receptiediensten
16-02-2009 Nieuws Beveiligingsdienst Tweede Kamer opnieuw in de prijzen
16-07-2018 Nieuws Beveiligers Vrije Universiteit accepteren geen nullijn dit jaar
28-02-2018 Nieuws Stackdoor Products wint internationale innovatieaward
20-03-2017 Nieuws Nieuwe normen voor informatiebeveiliging
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,79 seconden.