Nieuws  
 

Schiphol mag in de aanbesteding voor de beveiliging van de luchthaven weldegelijk eisen stellen aan arbeidsvoorwaarden. Dat heeft de rechter bepaald, die zich op verzoek van onder andere FNV over de kwestie boog. ‘Dit is heel goed nieuws. Schiphol heeft nu ruim baan om goede arbeidsvoorwaarden in de nieuwe beveiligingscontracten op te nemen’, aldus FNV-bestuurder Mohamed Gafki.

Volgend jaar moeten nieuwe contracten worden gesloten met alle beveiligingsbedrijven op Schiphol. FNV vindt het belangrijk dat er in de aanbesteding daarvan eisen worden gesteld aan de arbeidsvoorwaarden. Gafki: ‘Als je dat niet doet, gaat de race naar beneden door. Dan worden de werkomstandigheden nog zwaarder. Dat is niet goed voor de beveiligers zelf, maar ook niet voor de veiligheid van de passagiers.’

Acties
Deze zomer dreigden er acties van beveiligers op Schiphol, omdat de luchthaven weigerde de eisen in de aanbesteding op te nemen. ‘Vorig jaar is na lange acties van de beveiligers op Schiphol een goede cao tot stand gekomen. De beveiligers willen nu dat de afspraken die toen zijn gemaakt, opgenomen worden in de aanbesteding’, aldus Gafki. Beveiligers waren bang dat de nieuwe beveiligingsbedrijven die in 2020 op Schiphol komen, zouden gaan werken met slechtere arbeidsvoorwaarden.

Losse eisen
Dat is met de uitspraak van de rechter nu voorkomen. De bond is al met de luchthaven overeen gekomen om een aantal onderdelen van de huidige cao als losse eisen in de aanbesteding te zetten. Gafki: ‘Dan hebben we het over korter werken met behoud van loon, een loonstijging van 2,5% per jaar tot en met 2023, 80% van de medewerkers in vaste dienst en een generatiepact.’ Bij dat laatste kunnen oudere werknemers 80% minder werken, tegen 90% van het loon, met behoud van 100% pensioenopbouw.

Plaats op:
Datum: 7 oktober 2019
Bron: FNV
Gerelateerde artikelen  
28-08-2019 Nieuws Acties als Schiphol aanbesteding beveiligers niet aanpast
18-06-2019 Nieuws Schiphol opent nieuwe aanval op arbeidsvoorwaarden beveiligers
16-08-2018 Nieuws Acties van beveiligers breiden zich uit over het land
21-08-2018 Nieuws Securitas beveiligers UMC Maastricht leggen het werk neer
03-09-2018 Nieuws Beveiligers staken dinsdag door het hele land
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,95 seconden.